Kontakt_M-GOK

Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury
 

ul. Rynek 23
16-315 Lipsk, woj. podlaskie

czynny:
pn. - pt. 0800 - 2000
NIP 846-10-22-529
tel./fax. (087) 642 35 86
e-mail: mgok@lipsk.pl
mgok@kulturalipsk.pl

Nr rachunku:
56 9359 0002 0100 0130 2011 0001

Oryginalne weselne "korowaje" wypiekane są z ciast drożdżowego (czyli z mąki, drożdży, jajek, cukru i masła - większość produktów pochodzi z własnego gospodarstwa).  W górnej części  ozdabiane są jak dawniej uplecionym z ciasta warkoczem, nawiązującym do warkocza panny młodej oraz motywami gąsek, kłosów i ptasich gniazd symbolizujących dobrobyt i liczne potomstwo nowej rodziny. Tradycyjny korowaj uroczyście pieczony był przez kobiety zamężne w piecu chlebowym, zaś jego wielkość uzależniona była od zamożności rodziny panny młodej. Korowaj, wyparty przez weselny tort, po latach zapomnienia powrócił na stoły weselne. Oglądać go można także w wielu polskich muzeach.

Wraz z korowajem wypiekane były ptaszki - gąski weselne. W naszym regionie były rozdawane dzieciom w przeddzień wesela.

Symbole elementów ozdobnych

Elementy ozdobne umieszczone na korowaju maiły swoją symbolikę i tak: warkocz, biała wstążka i zielone gałązki to symbole czystości, dziewictwa panny młodej. Kłosy i gąski miały wróżyć bogactwo i powodzenia młodej parze, zaś gniazdko symbolizowało powstanie nowej rodziny. Ze stanu korowaja wróżono przyszłość małżeństwa: np. udany kształtny korowaj  z ozdobami wróżył szczęście i dostatek, a wyjęty z pieca popękany i krzywy - niesnaski i złe pożycie małżeńskie.

Ciekawostki i przesądy

  • Wielkość korowaja i liczba rozdanych gąsek dzieciom zależała od zamożności rodziny panny młodej,
  • Do wyrobu korowaja dopuszczane były tylko kobiety zamężne, określane mianem korowajnic,
  • Jeśli któryś z elementów ozdobnych o znaczeniu symbolicznym się nie uda, oznaczało to złą wróżbę dla młodej pary, związaną ze znaczeniem symbolicznym tego elementu,
  • Nie pieczono korowaja na wesele wdowom i wdowcom, gdyż uważano, że wesele z korowajem można mieć tylko raz w życiu,

Gąski zdobiące korowaj musiały być w liczbie parzystej.

21.09.2007 r. Nagroda Marszałka Województwa Podlaskiego za I miejsce w VII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

03.VII.2005 r. Izba Gospodarcza Rynków Wschodnich nadała Certyfikat nadania prawa do używania marki Produkt Lokalny Euroregionu Niemen" CZYM CHATA BOGATA..". Podczas I Euroregionalnych Targów Produktu Lokalnego "Nad Wigrami 2005" (16 pozycja wpisu).

28.IX.2005 r. "korowaj lipski" oraz "gąski weselne" zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze:"Pieczywo obrzędowe weselne".

Produkt Lokalny